Δωρεάν μεταφορικά άνω των 50€! * μέχρι 2 κιλά.
Κέρδισε 5% ΕΚΠΤΩΣΗ πληρώνοντας με κατάθεση ή κάρτα!
Επικοινωνήστε μαζί μας: 2510222805 - 6942983559
0 0,00 

Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

View Cart Checkout

News

ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ: ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ FELT

ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ: ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ FELT

Η ενασχόληση με την χειροτεχνία, είναι μια ασχολία που εγώ θα την ονόμαζα «Έξοδο Κινδύνου». Και ποιος είναι ο κίνδυνος; Η καθημερινότητα στη σύγχρονη κοινωνία που είναι τόσο γρήγορη και τόσο επακριβώς προσδιορισμένη που ξεχνάς πόσο δημιουργικός είσαι σαν άνθρωπος. Μερικά από τα οφέλη της χειροτεχνίας είναι η υψηλή αυτοπεποίθηση που μπορεί να σου προσφέρει. Αισθάνεσαι παραγωγικός, είσαι ικανός να δημιουργήσεις κάτι! Αυτό αυτόματα σε κάνει να πιστεύεις στον εαυτό σου και στις δυνατότητες σου να είσαι υγιής! Στη συνέχεια, αυτή η ασχολία μπορεί να εξελιχθεί και σε επαγγελματικό επίπεδο. Κάνε το hobby σου δουλειά λένε, και δεν είναι τυχαίο οι πιο επιτυχημένοι επαγγελματίες ξεκίνησαν έτσι. Ένας από τους βασικούς τύπους χειροτεχνίας για μεγάλους είναι η Τεχνική Felt.

Τι είναι η τεχνική Felt 

Velones felting

Σίγουρα κάπου θα έχει πάρει το μάτι σου τόσο σε διακοσμητικά αντικείμενα όσο και σε λεπτομέρειες πάνω σε ρούχα την τεχνική αυτή. Ναι ναι, για τις μάλλινες δημιουργίες μιλάω που στολίζουν υπέροχα από το σπίτι σου μέχρι την ένδυση σου.

Το felt ή αλλιώς τσόχα είναι ένα ύφασμα το οποίο φτιάχνεται από πρόβειο μαλλί. Λόγω της μορφολογίας αυτής της πρόβειας ίνας είναι πολύ εύκολο να δουλευτεί είτε με τα χέρια είτε με άλλα εργαλεία όπως βελόνες, καλούπια, σφουγγάρια κτλ. Οι ρίζες αυτής της τεχνικής βρίσκονται στις απέραντες στέπες της Μογγολίας αλλά τα τελευταία χρόνια το βλέπουμε να εξελίσσεται γοργά και στη Βόρεια Ευρώπη. Η τεχνική αυτή έχει το αποτέλεσμα υφάσματος χωρίς ραφές ή χωρίς πλέξιμο. Η μηχανική επεξεργασία του άγριου μαλλιού βοηθάει στο να αφαιρεθεί ο αέρας μεταξύ των ινών και να δέσουν οι ίνες μεταξύ τους στο επιθυμητό σχήμα.

Τεχνικές Felt

 Οι βασικές τεχνικές felt είναι δύο: Το υγρό felt στο οποίο χρησιμοποιούμε νερό για να του δώσουμε το σχήμα που θέλουμε.

Wet Felting

Και η τεχνική felt με βελόνες η οποία χρησιμοποιείται πιο πολύ για λεπτομέρειες στο βασικό μας προϊόν. Συνήθως χρησιμοποιούνται και οι 2 τεχνικές ταυτόχρονα.

Felting velones

Τι υλικά θα χρειαστείς για την Tεχνική Felt;

tsoxa felting

Το βασικό εργαλείο για την τεχνική Felt είναι τα μαλλιά και οι τσόχες feltΤα μαλλιά felt κυκλοφορούν σε διάφορες αποχρώσεις, ενώ υπάρχουν και ειδικές βαφές γι’ αυτά για να πετύχουμε την απόχρωση που θέλουμε. Ποικίλλουν στην ποιότητα ανάλογα με το είδος του ζώου από το οποίο προέρχονται αλλά και το βαθμό επεξεργασίας που έχουν υποστεί. Στη σύγχρονη τσόχα χρησιμοποιούνται πολλές ποικιλίες μαλλιών όπως το φίνο μαλλί merino, και τα πιο άγρια όπως το αλπάκα και το κασμίρ και τα οποία συνδυάζονται με μεταξωτά, βαμβακερά και λινά υφάσματα. Όλες οι ποικιλίες μπορούν να επεξεργαστούν τόσο με το υγρό felt όσο και με την τεχνική της βελόνας αλλά το άγριο μαλλί δένει πιο γρήγορα στο υγρό felt. Από την άλλη το φίνο μαλλί χρειάζεται μεγαλύτερη υπομονή και δίνει απίθανο αποτέλεσμα με την τεχνική της βελόνας.

  • Βελόνες για την Τεχνική felt.
Needles Felting

Για την τεχνική με βελόνες felt χρειάζονται εκτός από το μαλλί και μια τουλάχιστον, ειδική βελόνα Felt. Αυτή η βελόνα θα μετατρέψει το μαλλί felt σε τρισδιάστατα αντικείμενα. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι έχει μικροσκοπικές ακίδες στο τέλος της που είναι στραμμένες προς μια κατεύθυνση. Όταν λοιπόν αυτή βελόνα μπηχθεί στο μαλλί, οι ακίδες αυτές τραβούν τις ίνες προς τα μέσα κι έτσι δημιουργείται το δέσιμο του μαλλιού. Οι βελόνες αυτές συνήθως συνοδεύονται από ένα εργαλείο για felt το οποίο κρατάει τις βελόνες καλυμμένες ώστε να προφυλάσσονται τα χέρια κατά τη χρήση αλλά και από πιθανά χτυπήματα όταν δεν χρησιμοποιείται. Ο τύπος της βελόνας που θα χρησιμοποιηθεί παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν βελόνες σε πολλά μεγέθη ανάλογα με τη χειροτεχνία που θέλετε να φτιάξετε.

  • Βούρτσες και σφουγγάρια Felt.
vourtsesfelt

Οι βούρτσες και τα σφουγγάρια Felt είναι δύο ακόμα εργαλεία που χρειάζονται είτε για να προστατεύσεις το αντικείμενο πάνω στο οποίο τρυπάς το μαλλί/τσόχα είτε για να αποφευχθεί η θραύση της βελόνας. Είναι απαραίτητα αν Θέλεις να χρησιμοποιήσεις την τεχνική felt πάνω σε κάποιο άλλο ύφασμα. Τα δύο αυτά εργαλεία διευκολύνουν το τρύπημα του μαλλιού/τσόχας. Τοποθετώντας το ύφασμα πάνω σ’ αυτά οι μάλλινες ίνες ενσωματώνονται πάνω σ’ αυτό άνετα και με ελάχιστη προσπάθεια. Φτιαγμένα από ανθεκτικά συνθετικά υλικά για να αντέχουν και να υποστηρίζουν πολλαπλά τρυπήματα από την ειδική βελόνα. Χρειάζονται καθάρισμα μετά από κάθε χρήση έτσι ώστε να μην γίνεται ανάμειξη των μαλλιών που δεν επιθυμείτε. Τα σφουγγάρια έχουν εξαιρετική ελαστικότητα και φθείρονται λιγότερα εύκολα αλλά κάνει την τεχνική felt λίγο πιο αργή. Από την άλλη οι βούρτσες χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αλλά το μαλλί προσκολλάται εύκολα στις τρίχες τους, γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείται ένα βαμβακερό ύφασμα ενδιάμεσα.

  • Σχέδια και καλούπια Felt.
kaloupia felt

Διάφορα σχέδια και καλούπια Felt θα χρειαστείς επίσης για μεγαλύτερη ευκολία στη δημιουργία χειροτεχνιών. Καλούπια κατασκευασμένα από σιλικόνη βοηθάνε στο σχέδιο να είναι πιο ακριβές χωρίς να ξεφεύγουν μάλλινες ίνες από τη χειροτεχνία. Χρησιμοποιούνται κυρίως στη τεχνική Felt με βελόνες καθώς όλη η διαδικασία γίνεται μέσα στο καλούπι χωρίς να αφήνει περιθώρια λάθους στο αντικείμενο που φτιάχνεται. Τα έτοιμα αυτά τρισδιάστατα σχέδια μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν είτε μεμονωμένα σαν διακοσμητικά είτε να ραφτούν πάνω σε άλλα υφάσματα για να διακοσμήσουν ρούχα και αξεσουάρ. Από την άλλη τα σχέδια με το περίγραμμα τους, βοηθάνε το felt να έχει συγκεκριμένα όρια και περιγράμματα συνήθως πάνω σε ένα ύφασμα.  

Έχοντας μάθει λοιπόν τα πάντα για την τεχνική Felt, είσαι έτοιμος/η να αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη και να θέσεις τα χέρια σου σε λειτουργία. Μπορείς να ξεκινήσεις με την πιο απλή τεχνική του υγρού Felt, φτιάχνοντας τις πρώτες σου διακοσμητικές μπαλίτσες. Φυσικά για ό,τι χρειαστείς είμαι στη διάθεση σου, όχι μόνο για να προμηθευτείς τα απαραίτητα υλικά αλλά και για ιδέες που θέλεις να υλοποιήσεις! Καλή δημιουργία!!

You might be interested in …

Το Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter μας και ενημερωθείτε πρώτοι για τις νέες μας προσφορές!