Δωρεάν μεταφορικά άνω των 50€! * μέχρι 2 κιλά.
Κέρδισε 5% ΕΚΠΤΩΣΗ πληρώνοντας με κατάθεση ή κάρτα!
Επικοινωνήστε μαζί μας: 2510222805 - 6942983559
0 0,00 

Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

View Cart Checkout

News

ΡΑΨΙΜΟ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ!

ΡΑΨΙΜΟ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ!

Το ράψιμο είναι ένα hobby (ναι ακριβώς έτσι θα τα χαρακτήριζα) το οποίο βοηθάει τόσο στην χαλάρωση του σώματος και του πνεύματος όσο και στη επίλυση πρακτικών ζητημάτων που μπορεί να προκύπτουν κάθε μέρα. Σκίσιμο ενός ρούχου, μιας πετσέτας, η μεταποίηση ενός ρούχου, διακόσμηση ενός μαξιλαριού. Το ράψιμο χρησιμοποιείται πάντα και παντού. Ακόμη κι αν δεν σκοπεύεις να ράψεις ένα ολόκληρο φόρεμα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να ράψεις ένα κουμπί σ’ ένα πουκάμισο ή το στρίφωμα σε μια φούστα που έχει ξηλωθεί. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις ούτε τόσο χρονοβόρο, το μόνο που χρειάζεται από σένα είναι τεχνική και συγκέντρωση, όλα τα υπόλοιπα θα σου τα μάθω εγώ παρακάτω.

Ράψιμο – Βασικές γνώσεις 

klwstes velones rapsimo

Ράψιμο – Ορολογία

  • Γάζωμα: Το ράψιμο χρησιμοποιώντας ραπτομηχανή. Δοκίμασε να γαζώσεις πρώτα σ’ ένα κομμάτι ύφασμα για να δεις αν γαζώνει ομοιόμορφα. Αν παρατηρήσεις ότι δεν γαζώνει ομοιόμορφα δοκίμασε να σφίξεις ή να χαλαρώσεις λίγο την κλωστή.
  • Περιθώρια ραφής: Πρόκειται για το λίγο παραπάνω ύφασμα που θα αφήσεις, για να ραφτούν τα κομμάτια ενός ρούχου μεταξύ τους.
  • Εξώγαζο: Γίνεται στις άκρες και στις ραφές που πρέπει να τονιστούν.
  • Καρίκωμα: Η επεξεργασία στις άκρες του υφάσματος για να μην ξεφτίζει.
  • Βολάν: Κυκλική ή ευθεία λωρίδα υφάσματος που η μια μεριά της μαζεύεται με σούρα και ράβεται στο τελείωμα ενός ρούχου.
  • Καβάλος: Το σημείο όπου ράβονται τα τέσσερα κομμάτια του παντελονιού.
  • Μανσέτα: Ένα επιπλέον κομμάτι πατρόν που χρησιμοποιείται ως τελείωμα του μανικιού και κουμπώνει γύρω από τον καρπό.
  • Στρίφωμα: Το κάτω τελείωμα του ρούχου. Για να μην είναι ορατό μπορείς να κάνεις το εξής: αφού γυρίσεις το ρούχο από την ανάποδη και το τρυπώσεις, ξεκίνα να ράβεις από αριστερά προς τα δεξιά με κλωστή ίδιου χρώματος, πιάνοντας μία μόνο κλωστή υφάσματος στην πλευρά του στριφώματος και ύστερα μία μόνο κλωστή υφάσματος στην πλευρά του ρούχου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ζιγκ-ζαγκ γραμμής που δεν αφήνει σημάδια. Ράψε χαλαρά το στρίφωμα σου χρησιμοποιώντας μονή κλωστή σε λεπτά υφάσματα και διπλή κλωστή στα πιο χοντρά.
  • Τρύπωμα: Στη δημιουργία ενός ρούχου είναι πολύ γνωστή αυτή η λέξη. Αφού ενώσεις με καρφίτσες τα κομμάτια που θες να γαζώσεις, καλό είναι να τρυπώσεις και τη ραφή δηλαδή να δημιουργήσεις μια χαλαρή ραφή με το χέρι έτσι ώστε να είσαι σίγουρος για το μέγεθος και τη καμπυλότητα της ραφής που θα γαζώσεις. Σίγουρα είναι επιπλέον κόπος αλλά σε απαλλάσσει από μετ’ έπειτα μπελάδες. Το γνωστό ράβε.. ξήλωνε.

Βασικές βελονιές ραψίματος στο χέρι

Πισωβελονιά: Πολύ ασφαλής βελονιά για ραφές που δέχονται μεγάλη ένταση. Φέρε τη βελόνα προς τα πάνω στο σημείο Α, μετά πήγαινε πίσω από την τρέχουσα βελονιά στο σημείο Β και βγάλε τη βελόνα έξω στο σημείο Γ πέρα από την τρέχουσα βελονιά σου.

rapsimo velona pisovelonia png

Καρύκωμα: Μια βελονιά που χρησιμοποιείται για να κλείσει τις ακατέργαστες άκρες. Αφού πιάσεις τη κλωστή, τράβηξε την στην άκρη του υφάσματος σε μικρή απόσταση από την άκρη. Καθώς πιέζεις τη βελόνα μέσω του υφάσματος, πέρασε την κλωστή κάτω από την προηγούμενη βελονιά.

rapsimo velona karikwma

Αόρατη βελονιά: Πρόκειται για μια βελόνια που είναι σχεδόν αόρατη από την καλή πλευρά του υφάσματοςΑφού πιάσεις το νήμα στο διπλωμένο άκρο, κάνε μια μικροσκοπική βελονιά στο κύριο ύφασμα στο σημείο Α, πιάνοντας ένα ή δύο νήματα του υφάσματος. Κάνε μια διαγώνια βελονιά φέρνοντας τη βελόνα προς τα κάτω στο διπλωμένο άκρο στο σημείο Β. Πέρασε μέσα από το διπλωμένο άκρο και επανάφερε τη βελόνα, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία.

rapsimo velona aorath

Βελονιά για κουμπότρυπες: Αφού πιάσεις τη κλωστή σου τράβηξε τη βελόνα μέσα από την πίσω πλευρά του υφάσματος και σε μικρή απόσταση από την άκρη. Φέρε το νήμα γύρω από την βελόνα και στη συνέχεια σύρε το κάτω από το σημείο της βελόνας. Τράβηξε τη βελόνα μέσα από το ύφασμα σχηματίζοντας μια δεμένη βελονιά στην άκρη.

rapsimo velona koumpotrypa

Κλωστές

klwstes rapsimo

Αφού λοιπόν μάθαμε την ορολογία της ραπτικής και τις βασικές βελονιές, πάμε να γνωρίσουμε και τις κλωστές. Τα βασικά χρώματα που πρέπει να έχεις είναι άσπρο, μαύρο, μπεζ, κόκκινο, μπλέ και κίτρινο.

Ράψιμο κουμπιών 

Ράψιμο κουμπιών για παλτό

Με διπλή κλωστή, περνάς τη βελόνα από την καλή όψη του υφάσματος στην πίσω πλευρά και πάλι στην μπροστά. Στην συνέχεια, περνάς την κλωστή μέσα από τη μια τρύπα του κουμπιού. Τοποθετείς κάθετα στις δυο τρύπες μια οδοντογλυφίδα και ράβεις το κουμπί περνώντας διαδοχικά από το μπροστά στο πίσω δέκα φορές. Περνάς τη βελόνα ανάμεσα στο κουμπί και στο ύφασμα, γυρίζεις την κλωστή 3-4 στροφές κάτω από το κουμπί, περνάς στην πίσω πλευρά και δένεις την κλωστή δύο φορές περνώντας από μέσα όλες τις κλωστές. Χρησιμοποιείσαι την παραπάνω τεχνική σε χοντρά υφάσματα όπως παλτό, ταγέρ και σακάκια. 

Ράψιμο κουμπότρυπας με το χέρι

Τι θα χρειαστείς;

Ξεκινάμε με τρύπωμα. Το Α και το Ω της ραπτικής. Τρύπωσε τις περιοχές που θέλεις να γίνουν οι κουμπότρυπες δίνοντας προσοχή στο μέγεθος των κουμπιών σου, ώστε να περνάνε από μέσα.

koumpotrupa1rapsimo

Χρησιμοποίησε το κοπιδάκι σου για να ανοίξεις την κουμπότρυπα σου. Αν το ύφασμά σου είναι πολύ χοντρό ίσως χρειαστεί να επαναλάβεις την κίνηση μέχρι να κοπεί.

koumpotrupa2rapsimo

Τώρα πάρε η βελόνα σου και ξεκίνα να τρυπώνεις γύρω από την κουμπότρυπα που μόλις άνοιξες. Κάνε αρκετές λοξές ραφές κατά μήκος των δυο άκρων.

koumpotrupa3rapsimo

Στη συνέχεια, κάνε δύο μακριές βελονιές κατά μήκος της κουμπότρυπας, μια από κάθε μεριά για να ενισχύσεις τη κουμπότρυπα σου.

koumpotrupa4rapsimo

Τώρα ξεκίνα να ράβεις την κουμπότρυπα όπως δείχνω στην παραπάνω εικόνα κλείνοντας και τη μακριά κλωστή μαζί.

koumpotrupa5rapsimo

Αφού ολοκληρώσεις και τις δυο μεριές της κουμπότρυπας, κάνε δύο βελονιές στα άκρα της για να στηρίξεις τις κλωστές. Κλείσε και τις τέσσερις άκρες πιάνοντας λίγο το ύφασμα και στη συνέχεια τυλίγοντας με την βελόνα την κλωστή γύρω από την ραφή.

koumpotrupa6rapsimo

…Και έτοιμη η κουμπότρυπα σου!!

koumpotrupa7rapsimo

Συμβουλές για το ράψιμο

Τέλος, keep in mind τα παρακάτω:

Διάβασε καλά το πατρόν σου. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις κατανοήσει πλήρως τι πας να δημιουργήσεις, διαστάσεις, σχήμα, τα πάντα.

Ψάξε για tutorials. Συγκέντρωσε τις απαιτήσεις του πατρόν σου και σιγουρέψου ότι γνωρίζεις τον τρόπο να το πραγματοποιήσεις πριν αρχίσεις το ράψιμο.

Αγόρασε τα σωστά υλικά. Ανάλογα με το ύφασμα που θα ράψεις, χρειάζεσαι διαφορετική βελόνα. Τα ελαστικά υφάσματα χρειάζονται βελόνες με στρογγυλή μύτη, ενώ τα πολύ λεπτά μια ιδιαίτερα μυτερή.

Επιλέξε το σωστό ύφασμα. Συνήθως στα πατρόν που αγοράζεις, εκεί που αναγράφονται οι πληροφορίες του πατρόν (για τα μεγέθη, πόσο ύφασμα χρειάζεσαι κ.τ.λ.) αναφέρει και τί είδους υφάσματα είναι κατάλληλα για αυτό. Θα πρέπει όμως να λάβεις υπόψιν και την εμπειρία σου. Συνήθως, όταν είμαστε πολύ αρχάριοι, προτιμούμε υφάσματα σταθερά και εύκολα στο ράψιμο. Απόφυγε για αρχή υφάσματα που γλιστράνε και δεν μένουν σταθερά εύκολα, όπως τα μεταξωτά και άλλα παρόμοια.

Μην ράβεις πάνω από τις καρφίτσες σου! 

Καν’ το αργά αλλά με πρόγραμμα. Καταλαβαίνω ότι θες να το τελειώσεις και να χαρείς το αποτέλεσμα. Όμως, αν τα κάνεις όλα μαζί και γρήγορα, θα κουραστείς και όταν κουραζόμαστε κάνουμε λάθη και μετά κουραζόμαστε περισσότερο για να τα διορθώσουμε. Μια μέρα αντίγραψε το πατρόν.

Όταν όλα πάνε στραβά, σταμάτα. Μην επιμένεις. Έχεις κουραστεί. Ασ’το και κάνε μια βόλτα. Μετά θα είναι όλα πιο εύκολα.

Τέλος μη ξεχνάς: Να το διασκεδάζεις! Το ράψιμο όπως είπα είναι ένα hobby για να περνάς όμορφα και δημιουργικά τις ώρες σου και να έχεις υπέροχα ρούχα που έφτιαξες εσύ. Δημιούργησε γύρω σου ένα ευχάριστο περιβάλλον που να σε χαλαρώνει. Φτιάξε έναν ωραίο ζεστό καφέ, βάλε και τις αγαπημένες σου μουσικές και έπειτα ξεκίνα. Μόλις νιώσεις ότι δεν “το’ χεις” και αρχίσεις να πλημμυρίζεσαι από απογοήτευση, πάρε ανάσα, χαμογέλα και πες “Θα τα καταφέρω!” γιατί όντως θα τα καταφέρεις!! Κι εγώ είμαι εδώ για όλες σου τις απορίες!

You might be interested in …

Το Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter μας και ενημερωθείτε πρώτοι για τις νέες μας προσφορές!