46 Ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ίσως να μη γνωρίζεις για το πλέξιμο!
Οι παρακάτω πληροφορίες σας είναι εντελώς άχρηστες στο πλέξιμο!!! Επειδή όμως και στον ελεύθερο χρόνο μας..με το πλέξιμο ασχολούμαστε..ας κάνουμε ένα διάλειμμα να ξεκουράσουμε τα χεράκια μας, να αδειάσει το μυαλό μας από το μέτρημα πόντων..και να διασκεδάσουμε..χωρίς να απομακρυνόμαστε πολύ από το χόμπι μας!!!
1.Κανείς δεν γνωρίζει την ηλικία του πλεξίματος!! Σίγουρα είναι νεότερο της υφαντικής!!
2. Πολλά υφασμάτινα ρεταλάκια από τους αρχαίους χρόνους που αρχικά είχαν χρεωθεί στο πλέξιμο, τελικά οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι ανήκουν στην τεχνική nålebinding. Πρόκειται για έναν αρχαίο τρόπο ύφανσης με μία βελόνα.(βλ. εικόνα 1)
3. Οι λόγοι που γνωρίζουμε τόσο λίγα για την ιστορία του πλεξίματος οφείλονται α) στα νήματα και τα ρούχα που εύκολα αποσυντίθονται και δεν έχουμε τεκμήρια της ύπαρξής τους και β)στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε εάν μια βελόνα χρησιμοποιούνταν για πλέξιμο, για τα μαλλιά ή για σουβλάκια.
4. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι το πλέξιμο είναι μια σχετικά πρόσφατη “εφεύρεση”, καθότι δεν υπάρχουν αρχαίοι μύθοι που να αφορούν το πλέξιμο, όπως υπάρχουν παραδείγματος χάριν για την υφαντουργία (βλέπε την Αράχνη, την Νέφθυς κ.α). Κανένας από τους αρχαίους θεούς ή θεές δεν έπλεκε.
5.Το πλέξιμο θεωρείται ότι έχει τις ρίζες του στον Αραβικό κόσμο, και από εκεί μέσω των Σταυροφόρων μεταφέρθηκε στην Ισπανία. Ο όρος πλέξιμο (knit) προστέθηκε στην αγγλική γλώσσα μόλις το 1400μ.Χ
6. Οι νομάδες της Β.Αφρικής χρησιμοποιούσαν μια πρώιμη μορφή πλεξίματος χρησιμοποιώντας κυκλικά, ή μακρόστενά κομμάτια ξύλου. Οι ιστορικοί δεν γνωρίζουν πότε το ένα μακρόστενο ξυλαράκι έσπασε σε δύο και καταλήξαμε στην σημερινή μορφή πλεξίματος με δύο βελόνες.
7.Το αρχαιότερο πλεκτό είναι ένα ζευγάρι βαμβακερές κάλτσες βρέθηκε στην Αίγυπτο. Χρονολογείται από την πρώτη χιλιετία μ.Χ.(βλ. εικόνες 2-3)
8.Το πλέξιμο αρχικά ήταν αντρική απασχόληση.(βλ. εικόνα 4)
9. Η πρώτη συντεχνία που αφορούσε το πλέξιμο δημιουργήθηκε στο Παρίσι το 1527.
10. Με την ανακάλυψη της πλεκτομηχανής , το πλέξιμο στο χέρι έγινε μια δραστηριότητα για χαλάρωση και διασκέδαση.
11.Ταχύτερη πλέκτρια στον κόσμο (το άρθρο γράφτηκε το 2014) είναι η Miriam Tegels από την Ολλανδία. Μπορεί να πλέξει 118 πόντους το λεπτό.
12. Η Linda Benne υπήρξε για 10 χρόνια πρωταθλήτρια στο πλέξιμο ταχύτητας. Μπορεί να πλέξει 253 πόντους σε 3 λεπτά.
13. Το ρεκόρ ταυτόχρονου πλεξίματος πραγματοποιήθηκε στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, όταν 3.083 άνθρωποι έπλεξαν την ίδια στιγμή για 15 λεπτά.
14.Το mega-πλέξιμο είναι μια σχετικά πρόσφατη ορολογία. Αφορά βελόνες των οποίων η διάμετρος είναι ίση ή μεγαλύτερη των 1,5 εκατοστών.(βλ. εικόνα 5)
15. Η μηχανή πλεξίματος εφευρέθηκε το 1589 από τον William Lee. Με την χρήση της πλεκτικής μηχανής σταδιακά οι βιοτεχνίες και συντεχνίες του 17ου και 18ου αιώνα άρχισαν να χάνουν την πρωτοκαθεδρία τους.
16. Η πλεκτομηχανή όπως την γνωρίζουμε σήμερα εφευρέθηκε από τον William Cotton of Leicestershire το 1864.
17. Το πλέξιμο μισής ώρας μας βοηθά να χάσουμε 55 θερμίδες.18. Οι πρώτες βελόνες ήταν φτιαγμένες από οστά, ελεφαντόδοντο ή κέλυφος χελώνας.19. Ο David Babcock μπήκε στο Guinness World Record, όταν τελείωσε στον μαραθώνιο του Κάνσας Σίτι μέσα σε 5 ώρες και 48 λεπτά 27 δευτερολέπτων, ένα κασκόλ που είχε μήκος 12 πόδια, 1¾ ίντσες μακρύ (περίπου 3,7 μέτρα). Έτσι επισκιάσε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες, που κατείχε η Βρετανίδα Susie Hewer. Βασικός όρος του μαραθωνίου είναι να ολοκληρώσεις το πλεκτό σου σε λιγότερο από 6 ώρες.
18. Το κανάλι Live TV από την νορβηγία, σχεδιάζει να αφιερώσει μια εκπομπή 5 ωρών ζωντανού τηλεοπτικού χρόνου, έτσι ώστε να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ συνεχούς τηλεοπτικής μετάδοσης πλεξίματος, που κατέχει κανάλι της Αυστραλίας. Μετέδιδε ζωντανά 4 ώρες και 50 λεπτά.
19.Το μεγαλύτερο πλεκτό κορδόνι (French-Knit)είναι26,33 χιλιόμετρα, από τον Βρετανό Edward Hannaford.(βλ. εικόνα 6)
20. Το πλέξιμο πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία κατά τον 13ο αιώνα, με την μορφή φέλτ. Έφτιαχναν κάπες που φόραγαν κυρίως στρατιώτες και ναύτες. Ακόμα δεν ήταν ευρέως διαδεδομένο, γιατί ήταν δύσκολο να παραχθούν ατσάλινες βελόνες ποιότητας.
21. H βασίλισσα Βικτώρια (1837-1901) ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική πλέκτρια μέχρι το τέλος της ζωής της. Κατά την διάρκεια της βασιλείας της υπήρξε άνθιση του εργόχειρου (συμπεριλαμβανομένου και του πλεξίματος), με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του εμπορίου παραγωγής νημάτων. H ίδια ενθάρρυνε τις γυναίκες να ασχοληθούν με χειροτεχνίες ώστε να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειες τους.(βλ. εικόνα 7)
22. Κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, τεράστιες ποσότητες από πλεκτές κάλτσες, κασκόλ, γάντια και κράνη στάλθηκαν στους στρατιώτες στη Γαλλία. Το πλέξιμο για τις γυναίκες της δύσκολης αυτής εποχής,( οι οποίες έμεναν πίσω και περίμεναν νέα από το μέτωπο), υπήρξε μεγάλη παρηγοριά.(βλ. εικόνα 8)
23. Οι αλλαγές στο χώρο της μόδας στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς και η τεράστια εισροή από φθηνά εισαγόμενα πλεκτών, οδήγησε στην μείσωση του ενδιαφέροντος για το πλέξιμο.
24. Στις αρχές του 21ου αιώνα ξεκίνησε νέο ενδιαφέρον στο πλέξιμο με την εισροή νέων νημάτων, κατασκευασμένα από μπαμπού, σόγια, κάνναβη, αλπακά, καμήλα, μικροϊνες κ.α. Επίσης, υπάρχουν νήματα ζωγραφισμένα στο χέρι, από καθαρό κασμίρι, και άλλα εξωτικά μίγματα. Υπάρχουν επίσης όμορφες βελόνες κατασκευασμένα από μπαμπού, ξύλο τριανταφυλλιάς, και έβενο.
25.Υπάρχουν τρεις τύποι βελόνας:η κλασική που είναι σαν καρφίτσα, οι καλτσοβελόνες και οι κυκλικές.
26. Η λέξη knit προέρχεται από την λέξη cnyttan που σημαίνει “κόμπος”.
27. Μεταξύ του 2002 και του 2004, ο αριθμός των γυναικών στις ηλικίες 25-35 στις ΗΠΑ που ξεκίνησαν να πλέκουν αυξήθηκε κατά 150% .
29. Στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται εξίσου και οι δύο τρόποι πλεξίματος που προαναφέραμε. Οι Γιαπωνέζοι προτιμούν τον ευρωπαϊκό τρόπο και οι Κινέζοι τον αγγλικό. Υπάρχει και ο ελληνικός ή πορτογαλλικός τρόπος πλεξίματος (greek or portuguese style).
30. To Ravelry είναι μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης για όσους ασχολούνται με το πλέξιμο, το βελονάκι, το γνέψιμο και την υφαντική. Από το 2013, έχει πάνω από 3 εκατομμύρια μέλη.
31. Η Ολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών απέστειλε μια επιστολή στο Ravelry, δηλώνοντας ότι με τους Ravelympics, παραβιάζει τα πνευματικά τους δικαιωματα και όφειλαν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο. Η επιστολή ανέφερε ότι φράσεις όπως “Μαραθώνιος αφγανικής πλέξης”, “κασκόλ χόκεϋ” και “τρίαθλο πλέξιμο πουλόβερ” δυσφημίζε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
32. Ανάμεσα στους διάσημους που πλέκουν θα βρούμε τους : Julia Roberts, Vanna White, Cameron Diaz, Sarah Jessica Parker, Julianna Margulies και πολλούς άλλους.(βλ. εικόνα 9)
33. Μερικές γυναίκες στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να αποβάλλουν με βελόνες πλεξίματος. Μεγάλο μέρος από αυτές είτε πέθαναν είτε παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές.
34.Υπάρχει μια έκφραση στα αγγλικά όταν πλέκουμε κάλτσες η οποία μεταφράζεται κυριολεκτικά ως “μη χαλαρότητα”, και η οποία σημαίνει ότι η περιφέρεια της κάλτσας θα πρέπει να είναι μικρότερη από την περιφέρεια του ποδιού. Με αυτό τον τρόπο η κάλτσα δεν θα πέφτει από το πόδι, αλλά θα εφαρμόζει πάνω σε αυτό.
35. Το πλέξιμο χαλαρώνει, πράγμα το οποίο με την σειρά του μειώνει την πίεση και τους παλμούς της καρδιάς. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνονται ασθένειες και αρρώστιες.
36. Αρχικά, τα δημοφιλέστερα νήματα για πλέξιμο ήταν το βαμβάκι και το μετάξι, και όχι το μαλλί.
37. Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν μία επιπλέον απόδειξη ότι το πλέξιμο εφευρέθηκε στην Μέση Ανατολή, είναι ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε τους πόντους μας. Ενώ οι Δυτικοί διαβάζουμε και γράφουμε από τα αριστερά προς τα δεξιά, οι πλέκτριες δουλεύουμε τα πλεκτά μας από τα δεξιά προς τα αριστερά.
38. Από το 1350 και μετά αρχίζει να εμφανίζεται στην ευρωπαϊκή ζωγραφική, η εικόνα της Παναγίας να πλέκει. Δύο σημαντικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω. Αυτοί οι πίνακες μας δίνουν σημαντικά στοιχεία για το πότε εισήχθει στην Ευρώπη το πλέξιμο και για τον τρόπο με τον οποίο γινόταν.(βλ. εικόνα 10-11)
39.Tricoteuse στα γαλλικά σημαίνει πλέκτρα. Κατά την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η κομμούνα του Παρισιού πλήρωνε ομάδες από γυναίκες να κάθονται πίσω από την γκιλοτίνα την ώρα των εκτελέσεων και να πλέκουν. Παράλληλα τις ενθάρρυναν να αποδοκιμάζουν και να γιουχαϊζουν τους εκτελεσθέντες.
40. Το 1566, ο βασιλιάς Έρικ της Σουηδίας είχε 27 ζευγάρια μεταξωτές κάλτσες, οι οποίες ήταν πλεγμένες στην Ισπανία. Το κάθε ζευγάρι κόστιζε όσο ο ετήσιος μισθός ενός υπηρέτη του.
41. Στους βάλτους της Landes στη Γαλλίας, υπήρχαν βοσκοί που ονομάζονταν και “ψηλοπόδαροι”. Αυτοί στέκονταν σε ξυλοπόδαρα μέσα στους βάλτους και έπλεκαν καθώς πρόσεχαν τα ζώα τους. Η ομάδα αυτή βοσκών στα ξυλοπόδαρα εξαφανίστηκε όταν κατά τον 20ο αιώνα η κυβέρνηση της Γαλλίας φύτεψε δέντρα στον βάλτο.
42. Το πρώτο βιβλίο με πατρόν κάθε είδους, εκδόθηκε τον 16ο αιώνα και ήταν το Modelbuch. Περιείχε σχέδια για κέντημα και δαντέλες. Στα μέσα του 17ου αιώνα, αρχίζουμε να βρίσκουμε στις σελίδες αντίστοιχων βιβλίων σχέδια για πλεκτά. Το 1761 η Susanna Dorothea Kriegl δημοσίευσε ένα βιβλίο με σχέδια που αφορούσαν αποκλειστικά το πλέξιμο.(βλ. εικόνα 12)
43. O όρος “Stitch-n-Bitch” χρησιμοποιήθηκε κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και αναφέρεται στην κοινωνική ομάδα που έπλεκε. Το 2003 εμφανίστηκε ένα εγχειρίδιο εκμάθησης με αυτό τον τίτλο. Οι μελετητές σημειώνουν ότι τέτοιες κοινωνικές ομάδες συχνά δρουν ως μια μορφή αντίστασης στις μεγάλες πολιτικές, κοινωνικές και τεχνολογικές αλλαγές στον Δυτικό κόσμο.
44. Οι χώρες της Μέσης Ανατολής δεν έχουν κάποια σημαντική παράδοση στο πλέξιμο, αν και θεωρείται ότι οι ρίζες του πλεξίματος βρίσκονται σε αυτό τον γεωγραφικό τόπο. Σήμερα είναι πολύ δημοφιλές, κυρίως μέσα από την προσπάθεια δυτικοποίησης των τελευταίων δύο αιώνων.
45. Η δημοτικότητα του πλεξίματος παρουσίασε αιχμηρή πτώση σε αυτήν τη περίοδο στο κόσμο. Οι πωλήσεις των νημάτων κατρακύλησαν και έκλεισαν τα εργοστάσια και τα μαγαζιά, λόγο της βιομηχανικής μόδας του έτοιμου ρούχου και της υψηλής ραπτικής αυτό κράτησε έως και τα τέλη ’90
46. Η πρώτη συντεχνία που αφορούσε το πλέξιμο δημιουργήθηκε στο Παρίσι το 1527.
Πηγή: mandirag.com