ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΑΩ ΠΛΕΞΙΜΟ ΜΕ ΒΕΛΟΝΕΣ – ΒΕΛΟΝΑΚΙ
Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για κάποιον για να ξεκινήσει το πλέξιμο με βελόνες και να “ρίξει τους πρώτους πόντους” στο πλεκτό του. Παρακάτω θα παραθέσουμε ένα σύντομο βοήθημα για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το νήμα και τις βελόνες.
Τα βασικά μας εργαλεία για να ξεκινήσει κάποιος το πλέξιμο είναι οι βελόνες και το νήμα. Οι βελόνες έχουν νούμερο και στο νήμα επάνω αναφέρεται το νούμερο βελόνας που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Είναι καλό να υπάρχει αυτή η βάση δηλαδή αυτή η αντιστοιχία μεταξύ βελόνας και νήματος αλλά εάν δεν υπάρχει τότε δεν θα υπάρξει τρομερό πρόβλημα. Αυτό που θα συμβεί είναι εάν έχουμε ένα χοντρό νήμα και λεπτές βελόνες το πλεκτό που θα δημιουργήσουμε να είναι σφιχτό.
Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε πως να ρίχνετε πόντους στο πλέξιμο με βελονάκι
Βασικά που πρέπει να μάθουμε για να ξεκινήσουμε το πλέξιμο με βελονάκι
- Πρέπει να μάθουμε πως να ρίχνουμε τους πόντους, δηλαδή να κάνουμε θηλιά γύρω από μία βελόνα.
- Έπειτα πρέπει να συνεχίσουμε με τον καλό πόντο, που είναι ο πιο γνωστός.
- Στη συνέχεια ακολουθεί ο ανάποδος πόντος που είναι το αντίθετο του καλού
- Κάτι που πρέπει να ασχοληθούμε είναι η πλέξη ζέρσεϊ που δίνει δυο όψεις στο ύφασμά μας.
- Άλλη μια τεχνική που πρέπει να μάθουμε είναι το λάστιχο 2χ2
- Αφού κάνουμε όλα αυτά πρέπει να πλέξουμε το πρώτο μας έργο για εξάσκηση. Το πιο εύκολο είναι ένα κασκόλ
Για να αναλύσουμε λίγο περισσότερο τα παραπάνω και αν εμβαθύνουμε στο πλέξιμο και στο καθένα από αυτά.
Πως γίνεται ο καλός Πόντος στο πλέξιμο
Ο καλός πόντος είναι αυτός που εμφανίζεται πιο συχνά στο πλέξιμο. Με το αριστερό μας χέρι κρατάμε τη βελόνα που έχει τους πόντους (που μόλις ρίξαμε-δημιουργήσαμε) και με το δεξί χέρι την ελεύθερη βελόνα. Περνάμε την ελεύθερη βελόνα μέσα στην πρώτη θηλιά – πόντο, τυλίγουμε το νήμα γύρω της και αφαιρούμε και τα δύο μαζί (βελόνα με νήμα) από την θηλιά.
Ο Ανάποδος Πόντος
Ο ανάποδος πόντος είναι ο ακριβώς ανάποδος από τον καλό πόντο. Η μόνη διαφορά τους είναι στον τρόπο που περνάμε την δεξιά βελόνα μας μέσα από τους πόντους της αριστερής. Ακόμη μια διαφορά είναι και η θέση του νήματος όταν πλέκουμε το πόντο. Η βελόνα θα πρέπει να έχει φορά από δεξιά προς αριστερά και το νήμα να είναι μπροστά από την δεξιά βελονα.
Πλέξη Ζερσεϊ
Πολλοί κάνουν αναφορά σε αυτή την πλέξη ως πλέξη Κάλτσα. Πλέκουμε μια καλή σειρά και μια ανάποδη εναλάξ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε ένα πλεκτό όπου στην μία πλευρά του έχουμε μόνο καλούς πόντους ενώ στην άλλη πλευρά έχουμε μόνο ανάποδους, όπως στην φωτογραφία.
Λάστιχο 2χ2
Συνήθως όταν λέμε πλέξη λάστιχο εννοούμε την εκδοχή λάστιχο 2×2 (ή 2χ2 ribbing). Για να πλέξω αυτή την εκδοχή χρειάζομαι πόντους που είναι πολλαπλάσιο του 4 (π.χ. 16, 24, 40 κτλ).
Όλες τις σειρές τις πλέκεις με 2 καλούς και 2 ανάποδους πόντους εναλλάξ. Εάν έχεις βάλει όντως πολλαπλάσιους του 4 πόντους στη βελόνα σου και όλα έχουν πάει καλά θα πρέπει να τελειώσεις με 2 ανάποδους πόντους τη σειρά σου και να ξεκινήσεις την επόμενη με 2 καλούς πάλι.
Αυτή η πλέξη δεν μπορείς να πεις ότι είναι οικονομική σε νήμα καθώς καταναλώνει μεγάλη ποσότητα νήματος.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα video που θα σας βοηθήσει στο πλέξιμο
Ας ξεκινήσουμε το Πλέξιμο
Όλα τα παραπάνω είναι μια καλή αρχή για κάποιον αρχάριο για να κάνει τα πρώτα του βήματα στο πλέξιμο. Όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο το πλέξιμο έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας και για τους γύρω μας. Ξεκινήστε το πλέξιμο και στο κατάστημα μας μπορείτε να βρείτε όλα τα απαραίτητα για να πετύχετε το αποτέλεσμα που ονειρεύεστε από βελόνες νήματα, και βοηθήματα για το πλέξιμο