Δωρεάν μεταφορικά άνω των 50€! * μέχρι 2 κιλά.
Κέρδισε 5% ΕΚΠΤΩΣΗ πληρώνοντας με κατάθεση ή κάρτα!
Επικοινωνήστε μαζί μας: 2510222805 - 6942983559
0 0,00 

Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

View Cart Checkout

News

ΠΙΑΣΕ ΒΕΛΟΝΑ ΚΑΙ ΚΛΩΣΤΗ! ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΕΞΙΜΟ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ

1531large

Το πλέξιμο με βελόνες αποτελεί μια τέχνη που είναι εύκολο να την μάθεις αν έχεις λίγη υπομονή. Η ευκολία της έγκειται στο ότι υπάρχουν 5 θεμελιώδεις τακτικές που πρέπει απλά να μάθεις και μετά τις χρησιμοποιείς συνδυαστικά για να πλέξεις από ένα απλό πλεκτό λαιμό μέχρι πιο σύνθετα πουλοβεράκια. Ξέχνα όσα ξέρεις όταν ακούς την λέξη πλέξιμο, ξετρύπωσε τις βελόνες πλεξίματος της γιαγιάς σου από το σεντούκι και ξεκίνα δουλειά. Θα δεις πόσο γρήγορα θα ενθουσιαστείς με το «άθλημα». Τα υλικά δε που χρειάζεσαι δεν είναι άλλα από 2 βελόνες πλεξίματος και νήμα.

Μάθημα 1ο: Γνωριμία με τις βελόνες πλεξίματος

velones

Ένα από τα βασικότερα εργαλεία του πλεξίματος στο χέρι δεν είναι άλλο από τις βελόνες πλεξίματος. Οι βελόνες πλεξίματος ποικίλουν τόσο στη ποιότητα όσο και στο μέγεθος. Πάμε όμως να τις δεις στην πράξη:

Τις βελόνες πλεξίματος όμως μπορείς να τις βρεις και σε διάφορα μεγέθη, από 1,5 χιλιοστά μέχρι 25 χιλιοστά. Προσοχή! Το μέγεθος της βελόνας αντιστοιχεί στην διάμετρό της και όχι στο μάκρος της και είναι και αυτό που θα καθορίσει το στυλ του πλεκτού που θα κάνεις. Έχε στο μυαλό σου ότι η κάθε βελόνα έχει τη δική της χρήση.

Μεταλλικές βελόνες πλεξίματος 

Το πιο σύνηθες υλικό τους είναι το αλουμίνιο γι’ αυτό μπορείς να τις ζητήσεις και σαν βελόνες πλεξίματος αλουμινένιες. Θα τις επιλέξεις για την ανθεκτικότητα τους και την ικανότητα να παραμένουν λείες όσα χρόνια κι αν περάσουν. Γλιστράν πιο γρήγορα και πιο ομαλά με αποτέλεσμα την επιτάχυνση στην δημιουργία του πλεκτού.

Ξύλινες βελόνες πλεξίματος

Συνήθως κατασκευάζονται από σημύδα ή μπαμπού. Είναι πιο ποιοτικές, πιο σκληρές και όχι τόσο εύθραυστες.

Πλαστικές βελόνες πλεξίματος 

 Οι πλαστικές βελόνες φτιάχνονται από ακρυλικό. Οι πιο πολλές είναι άκαμπτες, αλλά όταν έχουν μικρότερη διάμετρο μπορεί να λυγίσουν. Δίνουν την δυνατότητα παραγωγής ελαφριών αλλά και ταυτόχρονα μεγάλων βελονιών εξαιτίας του κούφιου πυρήνα τους.

Στρόγγυλες βελόνες πλεξίματος 

Οι στρόγγυλες βελόνες πλεξίματος είναι οι κατάλληλες για ένα σκουφάκι, τερλικάκια ή οτιδήποτε άλλο κυκλικό μπορείς να σκεφτείς. Αλλά κι αυτές μπορείς να τι βρεις σε διαφορετικά μεγέθη. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η επιλογή του μεγέθους της βελόνας πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το μαλλί που θα χρησιμοποιήσεις, ενώ το μέγεθος του σχοινιού που τις ενώνει πρέπει αν είναι ανάλογο με τη διάμετρο του πλεκτού που θα φτιάξεις.

Μην ξεχνάς για όποια απορία έχεις σχετική με την κατάλληλη επιλογή της βελόνας να μας ρωτήσεις

Μάθημα 2ο: Κλωστές Πλεξίματος

Veloni Rapsimo Pleksimo

Το δεύτερο και απαραίτητο υλικό για το πλέξιμο δεν είναι άλλο από τις κλωστές πλεξίματος η αλλιώς νήματα. Όποια εποχή κι αν επιλέξεις να πλέξεις κάτι σου έχουμε και την κατάλληλη  κλωστή. Μεγάλη ποικιλία από χειμωνιάτικα άλλα και καλοκαιρινά νήματα μπορείς να επιλέξεις και να φτιάξεις το πιο «επίκαιρο» πλεκτό.

Πόση κλωστή πλεξίματος θα χρειαστείς;

Σίγουρα θα είναι η πρώτη σου ερώτηση μετά την επιλογή πλεκτού. Κι εγώ είμαι εδώ για να σου απαντήσω! Για τον υπολογισμό του νήματος ίσως χρειαστούν και κάποια βασικά μαθηματικά. Αρχικά επειδή το πλεκτό είναι επιφάνεια έτσι πρέπει να γίνουν και οι αντίστοιχοι υπολογισμοί και τι εννοώ; Για να υπολογίσεις τη ποσότητα κλωστής που θα χρειαστείς πρέπει να λάβεις υπόψιν σου το τυποποιημένο βάρος του νήματος (αναγράφεται επάνω στην ετικέτα), το συνολικό μήκος του νήματος, το πάχος του και την αναλογία πόντων (πχ 10×10 εκ). Ο παρακάτω πίνακας μπορεί να σε βοηθήσει στην επιλογή σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις το πάχος της κλωστής που θέλεις να χρησιμοποιήσεις και μετά να κοιτάξεις την στήλη για το πλεκτό που θέλεις να φτιάξεις. Ο τύπος υπολογισμού για τον αριθμό των κουβαριών που θα χρειαστείς είναι ο εξής: Αριθμός κουβαριών = συνολική ανάλωση νήματος/μήκος νήματος κουβαριού. Και είσαι έτοιμος.

Klwsth Pleksimatos Posothta

Μάθημα 3ο: Βελονιές Πλεξίματος στο χέρι

Plekismo Velones

Υπάρχουν πολλές βελονιές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αλλά θα αναφέρω τις 4-5 βασικές και που σ αυτές βασίζονται και οι υπόλοιπες, οπότε αν μάθεις αυτές μετά οι υπόλοιπες θα σου φανούν παιχνίδι.

Μισό ποδαράκι

Τυλίγεις τη κλωστή γύρω από το βελονάκι αυτό ονομάζεται ζετέ. Στη συνέχεια περνάς τη βελόνα με το νήμα μέσα από τον 3ο πόντο και ξανακάνεις ζετέ. Μετά τραβάς και αφαιρείς το βελονάκι με το νήμα μέσα από τον πόντο και ξανακάνεις ζετέ. Τέλος, τραβάς και αφαιρείς το βελονάκι μέσα από τις 3 εναπομείνατε θηλιές. Δες και το βίντεο που ακολουθεί για να σε βοηθήσει:

Απλό ποδαράκι

Τυλίγεις το νήμα γύρω από τη βελόνα (ζετέ) κι έπειτα περνάς τη βελόνα μέσα στον 4ο πόντο. Κάνεις ζετέ και τραβάς και αφαιρείς τη βελόνα με το νήμα μέσα από τον πόντο (τώρα έχεις 3 θηλιές στη βελόνα). Κάνεις ζετέ και τραβάς και αφαιρείς τη βελόνα με το νήμα μέσα από τις δυο θηλιές (τώρα έχεις 2 θηλιές στη βελόνα). Κάνεις ζετέ και τραβάς και αφαιρείς τη βελόνα με το νήμα μέσα από τις δυο εναπομείναντες θηλιές και επαναλαμβάνεις σε όλους τους πόντους που ακολουθούν κάπως έτσι:

Γαϊτανάκια στον αέρα

Σ αυτήν την βελονιά είναι προτιμότερο να σου παραθέσω απευθείας το βίντεο γιατί η περιγραφή μπορεί να σε μπερδέψει.

Βουβό Γαϊτανάκι

Το βουβό γαϊτανάκι θα το χρησιμοποιήσεις όταν θέλεις να ενώσεις το πλεκτό, να κλείσεις κάποιο κύκλο. Θα περάσεις το βελονάκι μέσα στον πόντο, θα κάνεις ζετέ και μετά θα τραβήξεις και θα αφαιρέσεις το βελονάκι μαζί με το νήμα μέσα από τον πόντο και από την θηλιά που έχεις στο βελονάκι. Ρίξε και μια ματιά στο βίντεο:

Άριχτο Γαϊτανάκι

Εδώ θέλω την προσοχή σου. Είναι SOS! Είναι η θηλιά που θα χρησιμοποιήσεις πιο πολύ από όλες. Λέγεται άριχτο για στο ξεκίνημα του πόντου δεν κάνεις ζετέ. Οπότε περνάς το βελονάκι μέσα στον πόντο και μετά κάνεις ζετέ. Αφαιρείς το βελονάκι με το νήμα μέσα από τον πόντο και τώρα γύρω από το βελονάκι πλέον έχεις 2 θηλιές. Κάνεις ζετέ και αφαιρείς το βελονάκι μαζί με το νήμα μέσα από τις δυο θηλιές που έχουν απομείνει. Στην επόμενη σειρά συνεχίζεις με γαϊτανάκι στον αέρα

Μάθημα 4ο: Ξεκίνα το πλέξιμο

Plekto Plekismo Velones

Τα πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθεις ξεκινώντας το πλέξιμο είναι το ρίξιμο των πόντων, δηλαδή να δημιουργήσεις θηλιές γύρω από την μια βελόνα. Πάρε την κλωστή πλεξίματος και την μια βελόνα στα χέρια σου. Ξετύλιξε το κουβάρι και άφησε τόσο νήμα όσο θα χρειαστείς. Φτιάξε μια θηλιά και πέρασε τη βελόνα σου από μέσα. Για μεγαλύτερη βοήθεια ρίξε και μια ματιά στα βιντεάκια που σου παραθέτω

Μετά το ρίξιμο των πόντων πρέπει να μάθεις να ρίχνεις καλούς πόντους. Ήρθε η ώρα να μπει στο παιχνίδι και η 2η βελόνα. Με το αριστερό χέρι κρατάς τη βελόνα που έχει τους πόντους που πριν από λίγο έριξες, ενώ στο δεξί κρατάς τη 2η βελόνα. Περνάς την ελεύθερη βελόνα μέσα στον πρώτο πόντο και τυλίγεις το νήμα γύρω της και αφαιρείς βελόνα και κλωστή μαζί μέσα από την θηλιά.

Ακολουθεί ο ανάποδος πόντος, που είναι ο αντίθετος του καλού. Η βελόνα θα πρέπει να έχει φορά από δεξιά προς αριστερά και το νήμα αυτή τη φορά να είναι μπροστά από τη δεξιά βελόνα. Είναι όντως ανάποδος αυτός ο πόντος!

Για εξάσκηση λοιπόν ξεκίνα να πλέκεις εναλλάξ μια σειρά καλούς πόντους και μια σειρά ανάποδους.

Ακόμη εδώ είσαι; Τρέξε να αγοράσεις βελόνες και κλωστές και ακολούθησε στις συμβουλές μας.  Ως πρώτη απόπειρα, τι θα έλεγες για ένα κασκολάκι από τα χεράκια σου;

You might be interested in …

Το Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter μας και ενημερωθείτε πρώτοι για τις νέες μας προσφορές!