ΘΑ.. ΚΕΝΤΗΣΩ – ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΝΤΗΜΑ
Αντί να ψάχνεις με ποιο απίθανο τρόπο μπορείς να γεμίσεις τον ελεύθερο σου χρόνο και να τρέχεις από δραστηριότητα σε δραστηριότητα και από γυμναστήριο σε άλλους χώρους εκγύμνασης, γιατί δεν επιλέγεις κάτι άλλο;
Κάτι δημιουργικό, κάτι που θα γεμίσει τον χρόνο σου και ηρεμήσει τη ψυχή σου, κάτι παραγωγικό που θα δώσει αξία σ αυτόν τον χρόνο. Κάτι που μπορείς να το κάνεις στο σπίτι σου φορώντας απλώς τις πυτζαμούλες είτε έχει κρύο είτε έχει ζέστη.. Και τι είναι αυτό; Μα τι άλλο εκτός από το κέντημα;! Σίγουρα, στο πρώτο άκουσμα της λέξης «κέντημα» θα σου έρχεται η εικόνα μιας γιαγιάς στο ντιβάνι να κεντάει κάτι πολύτιμο για τα εγγονάκια της ή για την προίκα της κόρης της, αλλά σε πληροφορώ ότι το κέντημα ξαναέρχεται στη μόδα για μικρούς και μεγάλους σε μοντέρνα αντικείμενα και σύγχρονες δημιουργίες. Κι όμως, οι ακριβότεροι οίκοι αυτή τη στιγμή προωθούν κεντητές τσάντες και όχι μόνο, κεντητά πουλόβερ, κασκόλ (γιατί χειμώνας έρχεται – βαρύς προβλέπεται) ή και κεντήματα πάνω σε αγαπημένα σου ρούχα, μια πινελιά δική σου που θα δώσει άλλη αξία στην εμφάνισή σου.
Μπορεί να σου ακούγεται δύσκολο ή κάτι υπερβολικά περίπλοκο αλλα το μόνο που χρειάζεσαι είναι υπομονή, φαντασία και φυσικά τα απαραίτητα υλικά. Είσαι έτοιμος; (δεν είναι και τόσα πολλά όσα φαντάζεσαι!)
- Ψαλίδι για ύφασμα
- Ψαλιδάκι μικρό για κέντημα
- Καρφίτσες
- Μεζούρα
- Σίδερο
- Ραπτομηχανη
- Βελόνες κεντήματος
- Κλωστές κεντήματος
- Υφάσματα
- Τελάρα (για να εξασφαλίσεις ότι οι βελονιές σου δεν είναι ούτε χαλαρές ούτε σφιχτές)
- Υλικά σχεδίασης (αν αποφασίσεις να φτιάξεις το δικό σου χειροποίητο κέντημα)
Όπως βλέπεις δεν είναι και τόσα πολλά, άσε που τα περισσότερα μπορεί να τα έχεις ήδη σπίτι σου.
Πάμε στο επόμενο κομμάτι, που δεν μπορεί να είναι άλλο από τις βελονιές κεντήματος. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι κεντήματος για όλα τα γούστα και όλες τις περιστάσεις που θέλεις να χρησιμοποιήσεις το κέντημα σου. Στο σύνολό τους είναι 56 – ναι ακούγονται πολλές αλλά είναι απλές και αν κάνεις την αρχή μετά ποιος σε πιάνει. Οι κυριότερες και πιο εύχρηστες βελονιές περιγράφονται παρακάτω:
Back Stitch ή πισωβελονιά: χρησιμοποιείται κυρίως για την ένωση υφασμάτων ή ως περίγραμμα σε πιο σύνθετα σχέδια.
Blanket Stitch ή βελονιά κουβέρτας: χρησιμοποιείται στη δημιουργία μπορντούρας ή στο απλικάρισμα στοιχείων πάνω σ ένα κέντημα.
Bosnian Stitch ή Βοσνιακή βελονιά: η κύρια χρήση της είναι σε ελεύθερα ή αριθμημένα κεντήματα που προυποθέτουν την υπάρξη μιας τεθλασμένης γραμμής.
Buttonhole Stitch – Crossed ή βελονιές κουμπιών: μοιάζει με την βελονιά κουμπότρυπας και χρησιμοποιείται για βελονιά μπορντούρας, για ελεύθερο σχέδιο στην περιγραφή ενός σχήματος ή ακόμα και για διακοσμητική γραμμή.
CableStitch ή καλωδιακή βελονιά: χρησιμοποιείται κυρίως για μια ευθεία σε υφαντό ή πλεκτό ύφασμα.
Chain Stitch ή αλυσιδωτή βελονιά: εδώ έχουμε πολλές παραλλαγές για πολλές διαφορετικές χρήσεις. Η βασική αυτή βελονιά χρησιμοποιείται ως γέμισμα αλλά έχουμε και τις παρακάτω παραλλαγές.
Cable: χρησιμοποιείται κυρίως στα άκρα σαν περίγραμμα
Detached Single: που είναι η βασική βελονιά για μαργαρίτα
Filling: ιδανική για γέμισμα
Feathered: για την δημιουργία φτερού ή σε οποιοδήποτε σχέδιο ζιγκ-ζαγκ
Square: η οποία χρησιμοποιείται μόνο ως περίγραμμα ή για να περάσεις κάποια κορδέλα από μέσα
Twisted: η βελονία που μοιάζει με μικρό ψάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για διακόσμηση όσο και για την οριοθέτηση σχήματο
Σημαντικά για το Χειροποίητο Κέντημα
Έχουμε λοιπόν τα υλικά για το κέντημα μας, τους τύπους βελονιών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ήρθε η ώρα να σου πω και κάποια πράγματα που πρέπει να θυμάσαι:
- Διάβασε καλά τις οδηγίες πριν ξεκινήσεις ένα έργο! Το λάθος νήμα ή ο λάθος αριθμός των κλώνων του νήματος μπορεί να οδηγήσουν στην έλλειψη του νήματος πριν ακόμα τελειώσει το έργο.
- Επίλεξε το σωστό ύφασμα για τον τύπο του κεντήματος που θες! Για το κέντημά σου σίγουρα θα χρειαστείς ένα σταθερό ύφασμα για βάση, με αρίθμηση νημάτων 28 ή και μεγαλύτερο. Η χαμηλότερη αρίθμηση μπορεί να σε οδηγήσει σε κακοσχηματισμένες βελονιές.
- Επίλεξε το σωστό μέγεθος βελόνας! Η μεγαλύτερη βελόνα μπορεί να προκαλέσει τρύπες ή συρρίκνωση στο ύφασμα. Αντίθετα, η μικρότερη βελόνα μπορεί να δυσκολεύει το νήμα με αποτέλεσμα να προκαλεί φθορά και το ανεπιθύμητο χνούδι που έχουν τα ρούχα από την κακή χρήση.
- Χρησιμοποίησε την κατάλληλη βελόνα! Και τι εννοώ; Υπάρχουν οι αιχμηρές βελόνες όταν πρέπει να τρυπήσεις το ύφασμα έτσι ώστε η κλωστή να περάσει από μέσα βλ. επιφάνεια κεντημάτων. Υπάρχουν όμως και οι βελόνες με μπίλια ή αλλιώς ball-point οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν η βελόνα πρέπει να γλιστρήσει μεταξύ των νημάτων χωρίς όμως αυτά να τρυπηθούν.
- Μην ξεκινάς και τελειώνεις το έργο σου με κόμπους στο νήμα! Οι κόμποι εμποδίζουν το κέντημα να είναι επίπεδο. Άσε που αν πλένεις συχνά τη δημιουργία σου είναι πολύ πιθανό οι κόμποι να λυθούν και να έχεις κενά στην κεντημένη σου περιοχή.
- Επίλεξε το σωστό νήμα! Ένα πολύ παχύ νήμα για γέμισμα μπορεί να προκαλέσει ζαρώματα στο έργο σου, ενώ μια λεπτή κλωστή για περίγραμμα πιθανότατα δεν θα δώσει ένταση στο χειροποίητο σχέδιό σου.
- Χρησιμοποίησε νήμα κεντήματος! Το κέντημα σου μπορεί εύκολα να καταστραφεί και να αλλοιωθεί αν επιλέξεις κλωστές που χρησιμοποιούνται για βραχιόλια ή άλλου είδους κοσμήματα.
- Σχεδίασε το έργο σου με ένα υδατοδιάλυτο μολύβι ή στυλό! Τα στυλό του εμπορίου είναι πολύ καλά για να σχεδιάσεις κάτι σε χαρτόνι ή χαρτί αλλά όχι για το ύφασμα σου. Μπορεί κατά το πλύσιμο να ξεβάψουν και να σου καταστρέψουν ό,τι δημιούργησες με αγάπη.
- Χρησιμοποίησε τελάρο ή τσέρκι! Μπορείς σίγουρα να κρατήσεις το ύφασμα τεντωμένο αλλά γιατί να ταλαιπωρηθείς αφού μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου ευκολότερα; Πετυχαίνεις ομοιόμορφες καλοσχηματισμένες βελονιές χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
- Τοποθέτησε το ύφασμα με τη σωστή κατεύθυνση! Το ύφασμά σου πρέπει να τοποθετείται με την ανάποδη πλευρά προς τα εξώ. Έτσι το κέντημα σου θα είναι πεντακάθαρο.
- Στο διάλειμμα σου μην ξεχνάς να αφαιρείς το κέντημα από το τελάρο! Σε βοηθάει να κρατάει τεντωμένο το ύφασμα αλλά μπορεί να αφήσει μόνιμες πτυχές.
- Βεβαιώσου πριν ξεκινήσεις ότι έχεις προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά.
- Προ-φύλαξε το έργο σου! Τόσο χρόνο αφιερώνεις, πιάνε το πάντα με καθαρά χέρια. Μην το βάζεις στο πληντύριο ενώ πλένεται μόνο στο χέρι. Και τέλος, σιδέρωσέ το χρησιμοποιώντας πάντα ένα λεπτό βαμβακερό πανί από πάνω του, χωρίς να το τραβάς.