Δωρεάν μεταφορικά άνω των 50€! * μέχρι 2 κιλά.
Κέρδισε 5% ΕΚΠΤΩΣΗ πληρώνοντας με κατάθεση ή κάρτα!
Επικοινωνήστε μαζί μας: 2510222805 - 6942983559
0 0,00 

Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

View Cart Checkout

News

ΤΟ ΠΛΕΞΙΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ

1229large

Ακούγοντας την λέξη “ πλέξιμο “ , στο μυαλό όλων μας, έρχεται η εικόνα της γιαγιάς μας που κάθεται στην πολυθρόνα, με βελόνες και κουβάρια, πλέκοντας ζεστά ρούχα. Και όμως, αυτή η εικόνα ανήκει πλέον στο παρελθόν. Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι νέοι, κορίτσια και αγόρια, έχουν αρχίσει διστακτικά να ασχολούνται με το πλέξιμο. Αποτελεί μια από τις πιο δημιουργικές ασχολίες και βοηθά στο να απαλλάξετε το άγχος και το στρες της ημέρας και να κάνετε διαλογισμό. 

Τι πραγματικά όμως συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αρχίζουν το πλέξιμο; Γιατί έχει χαρακτηριστεί το πλέξιμο ως η “νέα yoga”; Τις απαντήσεις θα μας τις δώσουν η επιστήμη και η έρευνα.

Κατέγραψαν λοιπόν, τα εξής συμπεράσματα, όσον αφορά στο πλέξιμο:

  • Το πλέξιμο μειώνει την κατάθλιψης και το άγχους.
  • Το πλέξιμο αποσπά από τον χρόνιο πόνο.
  • Το πλέξιμο μειώνει της μοναξιάς και της απομόνωσης.
  • Το πλέξιμο εξασκεί την όραση.
  • Το πλέξιμο βοηθά στο πρόβλημα βάρους και των διατροφικών διαταραχών.
  • Το πλέξιμο αύξηση της αίσθησης χρησιμότητας, δημιουργικότητα, αυτοεκτίμησης

Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο τα υλικά ραπτικής που θα χρειαστείτε δεν έχουμε μεγάλο κόστος και είναι πολύ εύκολο να αποκτηθούν.

Το πλέξιμο μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος. 

pleksimo

Όσο περισσότερο πλέκεις, τόσο καλύτερα νιώθεις!

Το πλέξιμο σαν μια χειροτεχνική δραστηριότητα, αυξάνει τα αισθήματα χαλάρωσης και ευεξίας. Η συγκέντρωση σε ένα έργο, βοηθάει στη μείωση της ανησυχίας και άλλων αρνητικών συμπτωμάτων που συνοδεύουν την κατάθλιψη. Όταν πλέκετε, οι παλμοί της καρδιάς σας και η πίεση σας, αρχίζουν να πέφτουν, ο νους σας αποσπάται και σταματάτε να σκέφτεστε όσα σας αγχώνουν.

Όπως αναφέρει και το περιοδικό New Zeland Listener τα αποτελέσματα μιας έρευνας έδειξαν ότι το 73% αυτών που ασχολούνταν με το πλέξιμο, τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν λιγότερο άγχος, ένιωθαν ήρεμοι, μπορούσαν να ξεχάσουν τα προβλήματά τους και ήταν σε θέση να οργανώσουν τις σκέψεις τους καλύτερα . Γιατί το πλέξιμο σαν μια ρυθμική δραστηριότητα, βοηθάει το σώμα να παράγει σεροτονίνη, μια ορμόνη που συνδέεται με την ηρεμία και την ευτυχία. Επιπλέον, απαιτεί τη χρήση και των δύο χεριών, οπότε ο εγκέφαλος αναγκάζεται να συγκεντρωθεί στη χειρωνακτική εργασία η οποία δεν σε αφήνει να σκεφτείς κάτι άλλο ή να νιώθεις ανησυχία. 

Το πλέξιμο καταπραΰνει τους χρόνιους πόνους.

pleksimo k ponos

Πολλοί άνθρωποι, όχι μόνο ηλικιωμένοι, υποφέρουν από χρόνιους πόνους όπως μια ρευματοειδής αρθρίτιδα στα χέρια ή στα πόδια. Πως όμως το πλέξιμο βοηθά στο να μειωθεί ο χρόνιος πόνος; 

Με το πλέξιμο, ο εγκέφαλός σας συγκεντρώνεται στη χειροτεχνική δραστηριότητα. Αυτή η απόσπαση της προσοχής συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του πόνου.

Η άσκηση που εξασφαλίζει στα χέρια σας το πλέξιμο ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθάει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, κάτι που αποτελεί κλειδί για ανακούφιση από τον πόνο.

Μια μελέτη του 2012 από την κλινική Mayo διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το πλέξιμο ήταν 30-50% λιγότερο πιθανό να έχουν ήπια γνωστική εξασθένηση από όσους δεν το έκαναν. Το 10,7% δήλωσαν ότι το πλέξιμο όντως βοηθά με τον χρόνιο πόνο και ένας στους πέντε δήλωσε ότι βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Περίπου το 26,1% συμφώνησε ότι το πλέξιμο συνέβαλε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το πλέξιμο μείωση της μοναξιάς και της απομόνωσης.

ligaapola pleksimo

Αν και το πλέξιμο μπορεί να φαίνεται μια μοναχική δραστηριότητα, αντιθέτως μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνική. Πολλές φορές θα θέλετε να αναζητήσετε νέες τεχνικές πλεξίματος, νέα υλικά, να πάρετε ιδέες. Συμμετέχοντας σε μια κοινωνική ομάδα πλεξίματος μπορείτε να βρείτε όλα όσα σαν ενδιαφέρουν ή ακόμα και να συνομιλήσετε με άλλα μέλη ανταλλάσσονταν απόψεις.

Για τα μοναχικά άτομα, συμμετέχοντας σε μια τέτοια κοινωνική ομάδα πλεξίματος, μπορεί να βοηθήσει στο να μειώσουν τα συναισθήματα της μοναξιάς. Για όσους πάσχουν από κατάθλιψη, το πλέξιμο τους βοηθά να συνδεθούν με τον υπόλοιπο κόσμο με αφορμή για συνομιλία επιτρέποντας να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, ενώ παράλληλα τους ενισχύει την εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμηση και τους βοηθάει να ξεχάσουν οποιεσδήποτε αρνητικές σκέψεις. Για τους ηλικιωμένους, η συνεύρεση με ομάδες πλεξίματος βοηθάει να ξεπεράσουν την απομόνωση και την μοναξιά, που χαρακτηρίζει την τρίτη ηλικία, διότι αυτές οι ομάδες προσφέρουν συντροφιά. 

Η μελέτη «Τα οφέλη του πλεξίματος για την προσωπική και κοινωνική ευημερία στην ενήλικη ζωή» που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Therapy, διαπίστωσε ότι «το ομαδικό πλέξιμο επηρέασε σημαντικά την αντίληψη της ευτυχίας, βελτίωσε την κοινωνική επαφή και την επικοινωνία με τους άλλους.» 

Εξασκεί την όραση

ligaapola pleksimo 5

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις για να προάγετε την υγεία των ματιών σας. Το πλέξιμο αποτελεί έναν απλό και διασκεδαστικό τρόπο να το κάνετε. Στο πλέξιμο απαιτείται η συνεχής κίνηση των ματιών από τη μια πλευρά μέχρι την άλλη, πράγμα που είναι μια από τις βασικές ασκήσεις της γιόγκα. 

Η κίνηση των ματιών σας με το πλέξιμο, βοηθάει στη βελτίωση της όρασής σας και ταυτόχρονα λιπαίνει με φυσικό τρόπο τα μάτια σας. Έτσι η όρασή σας παραμένει δυνατή και μειώνονται οι κίνδυνοι για χρόνιες ασθένειες όπως ο καταρράκτης.

Προβλήματα βάρους και των διατροφικών διαταραχών

Το πλέξιμο κρατά τα χέρια σας απασχολημένα πράγμα που βοηθάει στην αντιμετώπιση προβλημάτων βάρους και των διατροφικών διαταραχών. 

Μια μελέτη που δημοσίευσαν το 2009 ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά αναφέρει ότι με το πλέξιμο, καταφέρνουμε να στρέψουμε την προσοχή μας, κάπου αλλού, εκτός από το φαγητό και το βάρους μας, πράγμα που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο σε ασθενείς με νευρική ανορεξία. Οι περισσότερες (74%) ανέφεραν ότι το πλέξιμο μείωσε την ένταση των φόβων  τους  και το μυαλό τους καθάρισε από ανησυχίες σχετικές με τη διατροφική διαταραχή τους. 

Εξάλλου το πλέξιμο, μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος αφού τους κρατά απασχολημένους, δεν βαριούνται και δεν έχουν χρόνο για τσιμπολόγημα.

Αύξηση της αίσθησης χρησιμότητας, δημιουργικότητα, αυτοεκτίμησης

ligaapola pleksimo 8

Το πλέξιμο, πέρα από το ότι αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας, αποτελεί και μια πρόκληση. Η ολοκλήρωση ενός έργου, μπορεί να γίνει ένας προσωπικός στόχος. Από το ξεπέρασμα των δύσκολων σημείων μέχρι και την ολοκλήρωσή του, το πλέξιμο βοηθά στην ικανότητα επίτευξης στόχων και στο να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το πλέξιμο τείνουν να παρουσιάζουν βελτίωση στη φαντασία και στη δημιουργικότητά τους, να ανησυχούν λιγότερο και να αισθάνονται περισσότερο χαρούμενοι. Βλέποντας ένα έργο να παίρνει μορφή στα χέρια τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους.

…ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ;

Μόλις έχετε δημιουργήσει ένα μοναδικό και όμορφο πλεκτό.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για να αρχίσετε το πλέξιμο. Δεν είναι μόνο για τους ηλικιωμένου, δεν είναι απλά ένα χόμπι για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας. 

Αποτελεί μια υπέροχη θεραπεία!

Όμως προσοχή!

Οι ειδικοί προειδοποιούν όσους ασχολούνται με το πλέξιμο:

  • Κάνουμε διαλείμματα κάθε 20 -30 λεπτά,
  • Αλλάζουμε θέση και στάση πλεξίματος για να κινούνται και να ανακουφίζονται τα υπόλοιπα μέλη του σώματός μας, που μένουν ακίνητα. 

You might be interested in …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter μας και ενημερωθείτε πρώτοι για τις νέες μας προσφορές!